Pink white -chinchilla

Suomen Lemmikkichinchillat ry

koristekuva

SLC:n ulkomuotoluokkien ja pet-luokan tuomarit

Alla mainitut henkilöt on SLC hyväksynyt toimimaan tuomareina. Ulkomuotoluokkien tuomarit (ns. viralliset tuomarit) voivat tuomaroida myös pet-luokkaa, mutta ei toisin päin. Sivun lopussa on tietoa myös tuomariksi pätevöitymisestä.

Ulkomuotoluokkien tuomarit chinchilloille

Lähdesmäki Maarit
Riihimäki
044 040 8830
maarit.lahdesmaki at gmail.com
Nieminen Laura
Lempäälä
050 324 4263
kuuttaren.chinchillat at gmail.com
Norrgård Helena
Porvoo
040 528 1707
helena at chinchillat.net
Kippo Sari
Helsinki
050 346 1971
miamitis at hotmail.com

Pet-luokan tuomarit chinchilloille

Viralliset tuomarit sekä

Nokso Maria
Sahalahti
040 779 2835
nokso.maria at gmail.com
Puronaho Hanna
Hämeenlinna
040 591 5563
hannahi3 at hotmail.com
Koskinen Netta
Järvenpää
040 861 4606
nettasalonen at hotmail.com

Ulkomuotoluokkien tuomariksi pätevöityminen

Ulkomuototuomarikoulutuksen tarkoituksena on valmistaa päteviä, asiantuntevia ja vastuustaan tietoisia chinchillatuomareita. Heidän tulee pyrkiä yhtenäiseen ulkomuotoarvosteluun ja ylläpitää chinchillatietoutta ajan tasalla.

Yleiset vaatimukset:

Ennen varsinaisia koulutukseen kuuluvia suorituksia tuomariksi aikovan tulee tutustua chinchillan rotumääritelmään ja näyttelysääntöihin. Tuomariksi aikovan on ymmärrettävä tuomarin velvollisuudet ja vastuu, tunnettava chinchillan yleisimmät sairaudet, tämän hetkinen taso sekä arvostelutekniikka ja -sanasto. Ulkomuototuomarikoulutus sisältää neljä (4) harjoitusarvostelua vähintään kahdelle eri tuomarille, minkä jälkeen suoritetaan yksi (1) koearvostelu kotimaiselle viralliselle tuomarille. Koearvostelu suoritetaan itsenäisesti väriluokka kerrallaan kuulematta tuomaria.

Täydennyskoulutusta antavat Suomen Kani- ja Jyrsijäliitto ry sekä Suomen Lemmikkichinchillat ry tarpeen mukaan.

Pet-tuomariksi pätevöityminen

Yleiset vaatimukset:

Pet-tuomarikoulutukseen kuuluvia suorituksia voi ruveta keräämään siihen tarkoitetulle lomakkeelle 14 vuotta täyttänyt henkilö. Koulutukseen sisällytetyillä vaatimuksilla pyritään varmistamaan, että tuomariksi aikovalle henkilölle näyttelykäytännöt, -säännöt sekä etenkin chinchilla lemmikkinä ovat tuttuja. Tuomariksi aikovan täytyykin osallistua näyttelyiden järjestämiseen ja toimia assistenttina sekä sihteerinä näyttelyissä ennen varsinaisia tuomariharjoitteluja. Varsinaiset harjoittelut alkavat vasta, kun muut suoritukset on kerätty.

Kun vaadittavat harjoittelukerrat on suoritettu, tuomarikokelas suorittaa itsenäisesti koearvostelun SLC:n järjestämässä näyttelyssä kotimaiselle, hyväksytylle tuomarille. Koearvostelu on sovittava etukäteen kyseisen tuomarin kanssa, ja siitä on ilmoitettava SLC ry:n hallitukselle. Näyttelyn varsinainen pet-tuomari arvostelee ensin chinchillan, jonka jälkeen eläin siirretään tuomarikokelaan arvosteltavaksi. Näin ollen tuomarikokelas on aina vähintään yhden eläimen jäljessä pet-tuomaria. Kaikki eläimet arvostellaan, myös tuomarikokelaan omat eläimet. Tuomari ja tuomarikokelas eivät saa olla kuuloetäisyydellä. Näyttelyssä tulee olla vähintään seitsemän pet-eläintä sekä kumpaaakin sukupuolta, jotta koearvostelu voidaan tehdä. Kokelaan sihteerinä toimii joko SLC:n hallituksen jäsen tai hallituksen hyväksymä muu toimihenkilö.

Sihteeriehdokas on ilmoitettava ajoissa hallitukselle, jotta hänet voidaan hyväksyä tehtävään. Pet-tuomarin on pystyttävä tunnistamaan eläinten sukupuolet ja pystyttävä määrittämään seuraavat värit: standard, beige, blond, brown velvet ja black velvet sekä osattava määrittää (selvä) ebony, erottaa puna- ja mustasilmäinen valkoinen toisistaan ja osattava sanoa, jos chinchilla on violet. Tarkempaa määritystä ebonyistä, violeteista ja valkoisista ei tarvitse osata tehdä. Näitä taitoja tuomarikokelaalta testataan siten, että koearvostelussa yksi uros ilmoitetaan kokelaalle naaraana ja yksi naaras uroksena. Lisäksi kokeessa on kolme chinchillaa väärällä värillä, esimerkiksi seuraavasti:

Jos jokin näistä viidestä testistä menee väärin, koearvostelu hylätään. Koearvostelun perusteella näyttelyn varsinainen pet-tuomari joko puoltaa tai vastustaa pet-tuomarikokelaan hyväksymistä tuomariksi. Varsinaisen hyväksymis-/hylkäämispäätöksen tekee SLC ry:n hallitus. Mikäli hallitus päättää hylätä koearvostelun, tuomarikokelaan on suoritettava vähintään yksi uusi harjoitusarvostelu ja sen jälkeen uudelleen koearvostelu, joka tulee suorittaa hyväksytysti.

Viimeisin päivitys: 31.3.2023 09:17

Etsi SLC:n sivuilta

Tapahtuu

Tuoreimmat päivitykset

Uutisarkisto

Muualla verkossa

Ylläpito