Pink white -chinchilla

Suomen Lemmikkichinchillat ry

koristekuva

Perustietoa chinchillanäyttelyistä

Näyttelyissä käynti on chinchillan kanssa mukava harrastus. Omistajalle näyttely on sosiaalinen tapahtuma, jossa tapaa muita chinchillaomistajia ja saa ehkä muutamia hyviä vihjeitä oman eläimensä hoitoon. Myös kasvattajille näyttelyt ovat tärkeitä kasvatustyön puntareita.

Näyttelystä ei aina palata kotiin pino ruusukkeita mukana, mutta oma lemmikki on siitä huolimatta aina se maailman paras cincu. Näyttelyyn kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, onhan jokaisella kasvattajallakin ollut se ensimmäinen näyttelykerta.

Ilmoittautuminen

Tiedon näyttelystä saat näiltä sivuilta tai SLC:n lehdestä. Näyttelytiedotteessa ilmoitetaan kyseisessä näyttelyssä arvosteltavat lajit ja luokat. Myös ilmoittautumismaksut ja ilmoittaumisen postitusosoite löytyvät näyttelyilmoituksesta. Jos ilmoitukessa ei ole tarvitsemaasi tietoa, siinä on puhelinnumero, johon soittamalla saat tarvittaessa lisätietoja.

Ilmoittautuminen tapahtuu näyttelyynilmoittautumislomakeella, jossa kysytään tarvittavat tiedot. Muistathan tarkistaa ennen lomakkeen lähettämistä, että olet täyttänyt kaikki tarvittavat tiedot ja laskenut tarvittaessa chinchillan iän valmiiksi. Iän laskemisessa voi apuna käyttää alla olevaa näyttelyikälaskuria. Kaavakkeessa kysyttävät tiedot voit myös kirjoittaa suoraan sähköpostin viestikenttään ja lähettää ilmoittautumisesi näyttelyyn siten.

Virallisen luokan ikärajana on 7 kuukautta. Kaikki eläimet arvostellaan tasapuolisesti aikuisina. Pet-luokan vähimmäisikä on 4 kk. Jos chinchillaa ei ole rekisteröity, sen voi viedä ainoastaan pet-luokkaan, jossa kiinnitetään erityistä huomiota eläimen luonteeseen ja siihen, miten se on hoidettu. Rekisteröidyn eläimen voi viedä sekä viralliseen luokkaan että pet-luokkaan. Virallisen luokan lisäksi näyttelyssä järjestetään poikaskatselmus alle kymmenen kuukautta vanhoille chinchilloille. Poikaskatselmus on jaettu kahteen luokkaan: baby-katselmukseen 4-6kk, sekä junior-katselmukseen 7-9kk (alle 10kk). Näytteilleasettaja voi itse päättää, ilmoittaako chinchillan junior-katselmukseen, vai viralliseen luokkaan.

Laske eläimen ikä näyttelypäivänäEläimen ikä näyttelypäivänä: (syötä päivämäärät ensin)

Näyttelyyn valmistautuminen

Chinchillalle paras valmistautuminen on sen oikea hoito. Hiekkakylpyjen määrää voit lisätä noin 3-4 viikkoa ennen näyttelyä. Voit antaa sinsun kylpeä vaikka joka päivä (jos korvat ja tassut eivät näytä kuivuvan), mutta kylvetykset on syytä lopettaa muutamaa päivää ennen näyttelyä, jotta ylimääräinen hiekka ehtii varista turkista pois.

Chinchilla kannattaa (ei ole välttämätöntä) kammata noin kuukautta/kolmea kuukautta ennen näyttelypäivää. Näin sinsustasi lähtee irtokarva ja se on turkkinsa puolesta parhaimmillaan näyttelyssä. Myös kampaukseen saat vinkkiä näyttelyssä. Voit pyytää kasvattajaa tai kokenutta harrastajaa näyttämään oikean kampaustekniikan.

Millaiset chinchillat sopivat näyttelyihin?

Yksinkertaisesti: kesyt ja terveet chinchillat. Näyttelypaikalle ei saa tuoda eläintä, joka on sairas tai jossa on ulkoloisia tai esim. fungus. Arvosteltavaksi ei saa tuoda eläintä, jonka tiedetään olevan vihainen, kantava tai imettävä.

Chinchillan kuljetus

Chinchillan kuljetukseen käy hyvin eläinkaupoissa myytävä muovinen, läpinäkyvä kuljetusboksi, jossa on ritiläkansi. On parasta ostaa tarpeeksi iso, jotta cincu pystyy myös vähän liikkumaan siinä, mutta ei kuitenkaan niin isoa, että boksi on vaarallinen, jos auto joutuu tekemään äkkijarrutuksen.

Vasemmalla tavallinen kuljetusboksi, oikealla useamman eläimen kuljettamiseen kätevä "puluboksi".

Vasemmalla tavallinen kuljetusboksi, oikealla useamman eläimen kuljettamiseen kätevä ”puluboksi”.

Kuljetusboksin pohjalle laitetaan kerros purua ja purun päälle heinää eläimelle evääksi (ei pellettiä). Mukaan otetaan myös juomapullo, josta vettä voi cinculle tarjota päivän mittaan. Boksiin ei pulloa kuitenkaan kannata laittaa, koska hölskyessään se vuotaa ja kastelee cincun ja purut. Boksin ympärille laitetaan kylmällä ilmalla esim. kassi, joka estää, etteivät tuuli ja tuisku pääse boksin sisään.

Näyttelyissä käytetään myös omavalmisteisia verkosta tehtyjä näyttelyhäkkejä (ns. näyttelykuutioita). Sellaisessa eläin pysyy hyvin puhtaana, koska niissä on verkkopohja, ja lisäksi ilmanvaihto on parempi kuin umpinaisessa boksissa. Virallisissa luokissa suositellaan eläimen esittämistä näyttelykuutiossa, mutta pakollista se ei ole. Mikäli et omista näyttelykuutioita, voit vuokrata sellaisen yhdistykseltä hintaan 1 e / arvostelu.

Ensimmäisestä näyttelykokemuksesta

Kun näyttelyihin tulee, kannattaa tulla avoimin mielin ja kiertää ja kysellä ihmisiltä. Ei kannata lannistua, jos ensimmäisillä kerroilla eläin ei saakaan parhaita mahdollisia arvosteluja. Kaikilla meillä se ensimmäinen kerta on ollut, ja siitä kannattaa ottaa vain opikseen. Näyttelyissä voit täyttää jäsenanomuskaavakkeen ja muutaman viikon sisällä tästä saat jäsenpostia, jossa on ohjeet jäsenmaksun maksamiseen. SLC:n jäsenille ennakkoilmoittautumismaksut ovat halvemmat kuin ei-jäsenille. Näyttelyssä voit myös lukea yhdistyksen infokansiota (sisältää mm. ”värikartan”, genetiikkaa ja muuta infoa).

Suomen Lemmikkichinchillat ry:n näyttelymaksut

SLC:n jäsenille ennakkoilmoittautumismaksut ovat 5 €/ chinchilla / luokka.
Ei-jäsenille ennakkoilmoittautumismaksu on 8 €/chinchilla/ luokka.
Mikäli eläimelle on merkitty kaksi omistajaa, joista toinen ei ole SLC:n jäsen, ennakkoilmoittautumismaksu on 7 €/chinchilla.
Jälki-ilmoittautumismaksu kaikille pet-luokkaan on 10 €/chinchilla ja se maksetaan paikan päällä.

Esimerkkejä

Jos ilmoitat ennakkoon kaksi chinchillaa ja toinen menee pettiin ja toinen sekä viralliseen että pettiin

Ennakkoon jäsenenä

Hinta on 5 € (1. cincun pet) + 5 € (2. chinchillan pet) + 5 € (2. chinchillan virallinen) = 15 €.

Ennakkoon ei-jäsenenä

Hinta 8 € + 8 € + 8 € = 24 €

Jälki-ilmoittautuneena

Ainoastaan pet-luokkaan on jälki-ilmoittautumismahdollisuus, eli virallinen luokkaa jää väliin. Eli kaksi chinchillaa pet-luokkaan maksaa 10 € + 10 € = 20 €.

Näyttelylyhenteiden selityksiä

Ulkomuotoluokat

TS tuomarin suosikki
ROP 1-3 näyttelyn eläinten rotunsa paras ja sijanumero
SERTI sertifikaatti (näitä vaaditaan väh. 3 kpl ennen kuin eläimestä voi tulla muotovalio)
FINCH Suomen muotovalio (titteli!)
FINGG-?? Grand Gala -juhlanäyttelyn voittaja ja vuosiluku (titteli!)
FINW-?? Vuoden voittaja -kilpailun voittaja ja vuosiluku (titteli!)
EP
LP
erikoispalkinto
laatupalkinto

Käytöstä poistuneita nimityksiä

Näitä nimityksiä käytettiin vanhan vertailuarvostelusysteemin yhteydessä.

punainen nauha 1. palkinto
sininen nauha 2. palkinto
keltainen nauha 3. palkinto
KUMA kunniamaininta
PN paras nuori
PV paras veteraani

Pet-luokka

punainen nauha 1. palkinto
sininen nauha 2. palkinto
keltainen nauha 3. palkinto
KUMA kunniamaininta
TS tuomarin suosikki
PN paras nuori
PV paras veteraani
PET 1-5 näyttelyn pet-luokan paras ja sijanumero
FINPETGG-?? Grand Gala -juhlanäyttelyn pet-luokan voittaja ja vuosiluku (titteli!)
FINPET-?? Vuoden pet-chinchilla -kilpailun voittaja ja vuosiluku (titteli!)
EP erikoispalkinto

Tervetuloa näyttelyihin!

Suomen muotovaliot

Suomen muotovalion (FINCH) arvoon oikeuttavat kolme sertifikaattia tai kaksi sertifikaattia ja 3 laatupalkintoa. Sertifikaatit on saatava vähintään kahdelta eri tuomarilta. Suomen muotovalion arvoon oikeuttavat palkinnot voi kerätä missä järjestyksessä tahansa. Palkinnot on saatava SLC:n hyväksymästä virallisesta luokasta.

Muotovalion arvoa anotaan lähettämällä anomuskaavake sekä itselle osoitettu kirjekuori (mielellään a4-kokoa, ettei paluupostissa tulevaa muotovalioplakaatia tarvitse taittaa), jossa on postimerkki valmiina, kysy osoite hallitukselta: hallitus at chinchilla.fi

IMG_8058

Viimeisin päivitys: 31.3.2023 09:13

Etsi SLC:n sivuilta

Tapahtuu

Tuoreimmat päivitykset

Uutisarkisto

Muualla verkossa

Ylläpito