Pink white -chinchilla

Suomen Lemmikkichinchillat ry

koristekuva

Perustietoa chinchillasta

Chinchilla (eli sinsilla, tsintsilla tai villahiiri – virallisesti Chinchilla lanigera) on Etelä-Amerikan Andeilta kotoisin oleva jyrsijä, joka on saanut nimensä chincha-intiaaneilta. Muun muassa Perun, Argentiinan ja Chilen vuoristoissa chinchilloja elää yhä villeinä kallioilla käyttäen ravinnokseen kasvien eri osia, hedelmiä ja siemeniä. Kotona asuvat lemmikkichinchillat tai tarhachinchillat ovat kuitenkin pitkän jalostuksen tulos, mikä näkyy suoraan elintavoissa. Chinchillan pääravintoa on kuivattu heinä sekä hyvälaatuinen chinchillapelletti. Mm. siementangot, jyväsekoitukset, pähkinät tai mikään tuore ruoka eivät kuulu niiden terveelliseen ruokavalioon. Myös raikasta vettä täytyy olla aina saatavilla.  Chinchillat elävät noin 10–18 vuotta ja oikealla hoidolla jopa yli 20-vuotiaiksi.

Chinchilla on vilkkaimmillaan aamuhämärällä, iltaisin ja öisin. Päivisin ne suurimmaksi osaksi torkkuvat, mutta saattavat myös heräillä tarpeen tullen. Päiväeläimiä chinchilloista ei kuitenkaan saa opetettua, joten on tärkeää, että ne saavat päivällä nukkumisrauhan. Chinchillat ovat luonteeltaan vilkkaita, alykkäitä, uteliaita ja seurallisia. Toiset viihtyvät paremmin sylissä kuin toiset, mutta kaikilla niillä on oma tahto ja luonne. Aikuiset lemmikkichinchillat painavat noin 400–800 grammaa.

Chinchillan häkin on oltava mahdollisimman suuri, mutta myös turvallinen eläimen pystyessä tunkemaan itsensä hyvin pienistäkin raoista. Chinchillahäkille on laissa säädetty vähimmäismitat, jotka ovat muihin jyrsijöihin verrattuna huomattavan suuret. Häkin kokoa ei voi korvata juoksuttamalla eläintä usein, koska valtaosan vuorokaudesta se elää häkissään. Chinchillaa ei voi myöskään pitää jatkuvasti vapaana eläimen turvallisuuden takaamiseksi. Häkissä on hyvä olla vähintään puisia tasoja ja pesämökki. Hyvänä lisänä toimivat esim. kuivatut puiden oksat ja riippumatot. Muovisia osia häkissä ei saa olla.

Chinchillat tulevat sukukypsiksi noin 3–7 kuukauden ikäisinä.  Aikaisin astutusikä on kuitenkin noin 10–12 kuukautta riippuen naaraan koosta. Myös yhdistettävän pariskunnan väreillä on väliä, sillä tietyissä väriyhdistelmissä ilmenee ns. letaalitekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa sikiölle joko kehityshäiriöitä tai kuoleman. Chinchilla kantaa poikasia noin 111 vuorokautta, ja se synnyttää yleensä 1–3 poikasta kerrallaan.

Tarkemman kuvauksen chinchillan hoidosta löydät hoito-ohjeesta.

Viimeisin päivitys: 5.2.2012 11:23

Etsi SLC:n sivuilta

Tuoreimmat päivitykset

Uutisarkisto

Muualla verkossa

Ylläpito