Pink white -chinchilla

Suomen Lemmikkichinchillat ry

koristekuva

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tälle sivulle on koottu kysymyksiä vastauksineen koskien chinchillan häkkiä ja muita tarvikkeita, ruokintaa, näyttelyihin viemistä ja sairauksia. Lisäksi sivulla käsitellään tavallisimpia käytännön ongelmia ja yleisiä asioita chinchilloihin liittyen, poikasten teettämistä sekä SLC ry:n toimintaa.

Tarvikkeet

Kuinka suuren häkin chinchilla tarvitsee?
Chinchillahäkin lakisääteiset häkin vähimmäismitat 1–2 chinchillalle ovat pohjapinta-ala 0,4 m2 (esim. 80 cm x 50 cm) ja korkeus 70 cm (katso sivun valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta 674/2010 lopussa oleva liite). Edellä mainitut mitat ovat todellakin vain vähimmäismittoja – isompi on aina parempi (esim. 1 m x 1 m x 1–2 m).
Millainen ruokakuppi on chinchillalle paras?
Käytä joko metallista kuppia, jonka saat kiinnitetyksi häkin reunaan (linnuille tarkoitettu), tai raskasta keraamista, jota chinchilla ei saa helposti kaadettua. Metallisen kupin miinuksena on se, että chinchilla kolistelee sitä, mutta plussaa se, ettei chinchilla sotke sitä puruun ja papanoihin niin helposti. Keraaminen on hiljainen, mutta täyttyy purulla parissa minuutissa.
Jos teen itse häkin, mitä tulee ottaa huomioon?
Käytä materiaalia, joka ei ole chinchillalle vaarallista järsittynä. Älä maalaa häkin sisäosia, ja käytä mahdollisimman luonnollista puuta (jälkikäsittelemätöntä) tai metallia. Verkon silmäkoko pitäisi olla niin pieni, ettei chinchilla vahingoita itseään. 2 cm x 2 cm käy (pienille poikasille vieläkin pienempi silmäkoko on parempi). Liian pieni silmäkoko on pienempi paha kuin liian suuri. Katso, ettei häkin sisällä ole teräviä osia, eikä aukkoja mihin chinchilla voi satuttaa jalkansa.
Olen nähnyt chinchillanomistajilla chinchillatarvikkeissaan tavallisen taloussiivilän. Mitä virkaa sillä on?
Siivilällä voit helposti puhdistaa kylpyhiekan kakoista ja purusta. Säästät selvää rahaa!
Millaista hiekkaa chinchillalla tulisi käyttää?
Eläinkaupoissa myytävää chinchillan kylpyhiekkaa. Tavallinen hiekka ei käy tähän tarkoitukseen, koska kylpyhiekan tarkoitus on pitää tukki puhtaana (poistaa rasvaa) ja ilmavana. Esim. Wittemolen- ja Carrera-merkkiset chinchillahiekat ovat hyväksi todettu.
Onko lemmikkikaupoissa valmiita chinchillahäkkejä, mitä ne maksavat?
On. Ne maksavat noin 150–300 euroa. Varmista ennen ostoa, että häkki täyttää lakisääteiset vähimmäismimitat, ja muista sisustaa se turvalliseksi!
Mitä chinchillan häkkiin pitäisi laittaa?
Kuiviketta (esim. purua, puupellettiä tai mörttiröpöä), pesäkoppi, vähintään pari tasoa, oksia (orsia), juomapullo, jotain järsittävää (esim. siporex-kivi ja oksia) ja turvallisia virikkeitä.
Käykö chinchillalle kanin häkki?
Jos kyseessä on ns. perinteinen kanihäkki, se ei käy. Muista chinchillahäkin lakisääteiset minimimitat.
Voiko chinchillaa kammata?
Kyllä voi, mutta se ei välttämättä ole tarpeen. Mutta esim. karvanlähtöaikaan tai ennen näyttelyä kannattaa turkkia kammata tiheällä, eläimille tarkoitetulla kammalla. Chinchilloille on myös olemassa ihan oma chinchillakampa, mutta niitä ei saa Suomesta. Toisaalta vaikka oikean chinchillakamman saisikin jostain käsiinsä, sillä tekee helposti enemmän haittaa kuin hyötyä, ellei sitä osaa käyttää, sillä tämän kamman piikit ovat erittäin terävät. Jos ostat netin kautta itsellesi oikean chinchillakamman (ns. piikkikamman), pyydä kokenutta chinchillakasvattaja- tai harrastajaa näyttämään, kuinka kampaus suoritetaan. Chinchillan turkki kammataan vastakarvaan (siis hännästä nenään päin). Myös eläinkaupoissa myytävät koirille ja kissoille tarkoitetut karstat ja kammat sopivat kampaamiseen.

Ruokinta

Kuinka chinchillaa ruokitaan?
Chinchillan pääravintoa on chinchillapelletti ja kuivattu heinä (esim. Timotei). Cinculle annetaan erityistä chinchillapellettiä, joita niitäkin löytyy laadukkaista melkein käyttökelvottomiin, joten pelletien ravintosisältöihin kannattaa tutustua. Kysy viralliselta kasvattajalta neuvoa chinchillapelletin valintaan. Chinchillan heinän tulee olla laadukasta, vihertävää, kuivaa, homeetonta ja hyväntuoksuista. Lisäksi häkissä on oltava jyrsittävää esimerkiksi siporex-kivi (saa rautakaupasta) tai kuivattuja (esim. omenapuun) oksia. Oksat pitää pestä kuumalla vedellä huolellisesti ja kuivattaa.
Jyrsijöiden jyväsekoitukset, siementangot ja pähkinät ovat ehdottomasti vahingollista ruokaa chinchillalle! Pähkinät sisältävät runsaasti rasvaa ja pähkinöitä syöneen chinchillan elimistö rasvoittuu lopulta niin, että rasvakerrostuma, ns. keltainen rasva, on nähtävissä esim. eläimen korvista. Vaarana on tällöin maksavaurion vaara, johon chinchilla lopulta menehtyy.
Vesi pitää vaihtaa riittävän usein, siten että se pysyy raikkaana. Vesipullo puhdistetaan pulloharjalla riittävän usein (ainakin kerran viikossa, tarvittaessa useammin) ja pilli esimerkiksi piipunstrassilla ainakin joka toinen viikko (tarvittaessa useammin), ettei levää pääse muodostumaan. Chinchilla ruokitaan mielellään iltaisin, kun eläin herää ja alkaa liikkua häkissään.
Tuore ruoka (esim. vihannekset ja hedelmät) ja rasvaiset herkut (esim. pähkinät ja auringonkukan siemenet) EIVÄT ole chinchillalle sopivaa ravintoa, joten niitä ei tule tarjota lainkaan. Herkkupalaksi chinchillalle voi antaa esim. pienen näkkileivän palan tai kuivattua voikukkaa. Rusinoita ja muita kuivattuja, sokeripitoisia hedelmiä ei kannata tarjota juuri ollenkaan (siis vain todella harvoin herkkuna). Muista kuitenkin, että herkkuja ei anneta joka päivä vaan korkeintaan muutaman kerran viikossa ja silloinkin vain vähän.
Kuinka paljon ruokaa chinchillalle voi antaa?
Heinää tulee olla aina tarjolla ja ruokakupin voi pitää koko ajan täynnä pellettiä. Mutta jos chinchilla on lihava (eikä lihavuus johdu liikunnan puutteesta), on pelletin määrää hyvä rajoittaa muutamaan ruokalusikalliseen päivässä.
Saako chinchillalle antaa rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä?
Rusinat ym. kuivatut hedelmät sisältävät luonnostaan runsaasti sokeria, joten niiden antamista tulisi välttää, koska niiden arvellaan aiheuttavan sokeritautia. Turvallisempi herkku on kuitenkin pieni näkkileivän pala.
Voiko chinchillalle antaa omena-rusinatangon?
Eläinkaupoissa myydään kaikenlaisia herkkuja ja ruokia, joissa on paketissa chinchillan kuva, mutta pidä mielessä seuraava lause: vaikka paketissa on chinchillan kuva, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että tuote OIKEASTI olisi sopivaa ruokaa/herkkua chinchillalle. Siementangot sisältävät melkein poikkeuksetta joko auringonkukansiemeniä (tai joitain epämääräisiä siemeniä) tai pähkinää, jotka kumpikaan EIVÄT ole chinchillalle hyväksi. Jos tanko ei sisällä lisättyä sokeria/hunajaa, epämääräisiä siemeniä, pähkinää tai muuta haitallista raaka-ainetta ja se on vähärasvainen, voi sitä antaa herkkupalana. Ei siis koko tankoa kerralla häkkiin vaan pilko se 0,5 cm pituisiin paloihin. Sellaisen voi sitten antaa herkkupalaksi silloin tällöin.

Näyttelyt

Voiko näyttelyyn tuoda rekisteröimättömän chinchillan?
Voi, mutta ainoastaan pet-luokkaan. Pet-luokassa arvioidaan chinchillan lemmikkieläin ominaisuuksia. Virallisissa luokissa arvioidaan, miten hyvin chinchilla vastaa rotumääritelmää.
Voitaisiinko näyttelyitä pitää muuallakin kuin Etelä-Suomessa?
Näyttelyitä pidetään siellä, missä on aktiivisia jäseniä, jotka järjestävät näyttelyitä. Eli jos olet innokas järjestämään näyttelyitä omalle alueellesi, ota yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan.
Voiko näyttelyyn tulla ilman chinchilloja?
Totta kai voi! Kaikki chinchilloista kiinnostuneet ovat tervetulleita näyttelyihin, tutustumaan muihin harrastajiin ja ylipäätään chinchilloihin lemmikkinä, vaikkei omaa chinchillaa vielä olisikaan tai se jäisi tällä kertaa kotiin. Kannattaa lähteä rohkeasti mukaan toimintaan, kysellä ja jutella muille harrastajille.

Sairaudet

Mistä johtuu että chinchillani rupeaa pitämään outoa ääntä, ihan kuin se tukehtuisi, tai sen olisi vaikea hengittää?
Kyseessä on todennäköisesti ihan normaali ääntely. Osoitteessa http://www.cheekychinchillas.com/chinsounds.html voit kuunnella, miltä terve chinchilla kuulostaa.
Satuttaako se hypellessään helposti jalkansa tai jotain vastaavaa?
Ei nyt kovin helposti, mutta tietysti jos jalka jää jonnekin välikköön kiinni ja sinsu on hyppäämässä alas tai muuta sellaista, se voi hyvin murtaa luunsa. Myöskin avonaiset ikkunat ja vessanpöntöt ovat vaarallisia tälle taitavalle hyppijälle.
Mikä on Pasteurella?
Lisätietoa Pasteurellasta löydät artikkeleista.

Käytännön ongelmia

Jos chinchilla kärsii vedosta, voiko huonetta, jossa chinchilla asuu, kuitenkin tuulettaa päivittäin vuodenajasta riippumatta, vai pitääkö chinchilla (häkkeineen) siirtää toiseen huoneeseen tuuletuksen ajaksi?
Voi tuulettaa rauhassa, mutta kovalla pakkasella siirtäisin häkin, ja mitä kylmempi ilma, sen lyhyemmän aikaa pidetään ikkuna auki.
Onko 30 lämpöastetta chinchillalle jo vaarallinen? Mitenkäs sitten kesällä, jos on hirveät helteet? Pitäisikö silloin chinchilla viedä vaikka kylppärin kylmälle kaakelilattialle?
Kesähelteillä kannattaa tosiaan seurailla eläimiä, että miten pärjäävät, ja jos asunnossa on viileämpiä tiloja kuin häkin normaali sijainti, häkki kannattaa kyllä siirtää viileämpään. Kesällä olisi kyllä hyvä olla ilmastointilaite.
Kuinka tutustutetaan chinchillat toisiinsa, kun niiden on tarkoitus asua samassa häkissä?
Voit antaa chinchillojen ensin olla kahdessa eri häkissä vierekkäin usean viikon ajan, jotta ne tottuvat toistensa hajuun. Jätä kuitenkin häkkien väliin reilusti tilaa (vähintään 10-15 cm), etteivät cincut pääse puremaan kaverilta esim. varvasta irti. Tämä kahdessa häkissä pito ei ole välttämätöntä.
Ennen kuin laitat pariskunnan saman katon alle, siivoa niiden tuleva häkki huolellisesti ja laita häkkiin pesuhiekkakippo. Tämän jälkeen laitat tulevan pariskunnan häkkiin. Yleensä ne ovat niin innoissaan hiekkakylvystä, etteivät edes heti huomaa toisiaan vaan kylpevät yhdessä. Kun ne huomaavat toisensa, niiden hajut ovat jo hieman sekoittuneet ja sopeutuminen on helpompaa. Aika usein jonkinlaista tukkapöllyä annetaan kaverille, mikä on normaalia, mutta jos pariskunnan tappelu käy rajuksi ja chinchillat ryntäilevät taukoamatta toistensa kimppuun, kannattaa pariskunta erottaa ja yrittää sopeuttamista uudelleen muutaman päivän tai viikon kuluttua.
Jos chinchilla ei halua palata häkkiinsä, mitä teen?
Kokeile laittaa lattialle kylpyhiekka-astia, yleensä chinchillat ovat niin innoissaan hiekasta, että hyppäävät astiaan oitis. Voit siitä sitten nostaa sinsun hiekkoineen päivineen takaisin häkkiin. Vältä chinchillan takaa-ajoa.

Yleistä

Mistä erotan uroksen ja naaraan?
Uros chinchillan peräaukon ja peniksen välillä on väli. Naaralla tätä väliä ei ole. Uroksille kivekset laskeutuvat vasta noin 3−7 kk iässä.
Minkä värinen chinchillani on?
Katso chinchillojen värimuunnoksia.
Mitä eroa on uroksella ja naaraalla?
Naaras on usein hieman kookkaampi. Luonne erot ovat enemmän yksilöllisiä kuin sidoksissa sukupuoleen.
Onko pariskunnan väreillä väliä?
Tietyissä väriyhdistelmissä esiintyy ns. letaalitekijöitä, jotka aiheuttavat poikasten kuoleman usein jo sikiö vaiheessa, mutta viimeistään 10 vrk ikäisenä. Tällaiset vialliset poikaset voivat aiheuttaa ongelmia emolle tiineysaikana tai synnytyksen yhteydessä.
Kiellettyjä yhdistelmiä ovat:

  1. Valkoisten väriryhmän eläimet keskenään (esim. silver mosaicia ja roséa ei saa yhdistää)
  2. Velvet-geeniset eläimet keskenään (esim. brown velvetiä ja black velvetiä ei saa yhdistää)

Ennen poikasten teettämistä kannattaa tutustua kasvatusoppaaseen.Onko chinchilla hyvä kiipeilemään?Ei varsinaisesti, ne enimmäkseen hyppelevät. Mutta voivat hypätä lattialta pöydälle ottamatta vauhtia.Miten omistajaansa kiintynyt chinchilla ilmaisee rakkauttaan?Mm. näykkimällä. Chinchillat näykkivät toisiaan huulista kiintymyksen osoituksena, ja niin tekee myös chinchilla omistajalleen. Ei, ei se satu!Miten chinchilla käyttäytyy, tuhoaako se kaiken mitä sattuu?Kyllä ne yleensä tuhoavat tapetit, jalkalistat ym., ellei niitä valvo.Kuinka vanhaksi chinchilla elää?Chinchilla elää 10-15 vuotta, jopa yli 20 vuotta oikealla hoidolla!Onko chinchilla sosiaalinen?Erittäin.Minkä kokoisia chinchillat ovat?Aikuinen chinchilla painaa noin 400-850 grammaa.Ketkä kasvattajat chinchilloja Suomessa?Katso kasvattajalista.Voiko rekisteröimättömien chinchillojen poikaset rekisteröidä?Voi. Katso lisää infoa rekisteröintisivulta.Kuinka paljon chinchillan rekisteröinti maksaa?4 euroa/chinchilla. SLC:n virallisilta kasvattajilta 2 euroa per kasvatti, mikäli jakavat SLC:n mainoksen ja jäsenanomuskaavakkeen uudelle omistajalle (ei-jäsenelle). Muussa tapauksessa rekisteröinti maksaa myös vir. kasvattajille 4 euroa per kasvatti.

Poikasten teettäminen ja kasvattaminen

Yleistä poikasten teettämisestä ja mitä tulisi ottaa huomioon?
Ihan ensimmäiseksi kannattaa tutustua SLC:n laatimaan kasvatusoppaaseen. SLC ei suosittele lisäännyttämään eläimiä, joilla esiintyy (tai joiden suvussa esiintyy) joitain sairauksia.
Chinchilla tulee sukukypsäksi 3−7 kk:n ikäisenä. Naaraan aikaisin astutusikä on 10−12 kk riippuen naaraan koosta. Pariskunnan väreillä on myös väliä, koska tietyissä väriyhdistelmissä esiintyy ns. letaalitekijöitä, jotka aiheuttavat sikiöille kehityshäiriöitä tai kuoleman, ja tästä aiheutuu naaraan terveydelle riskejä tiineysaikana ja synnytyksen yhteydessä. (valkoisen väriryhmän eläimet keskenään ja velvet-geeniset eläimet keskenään). Keskenään liian läheistä sukua olevilla chinchilloilla ei ole suositeltavaa teettää poikasia. Chinchillan tiineys kestää n. 111 vrk ja se synnyttää yleensä 1−3 poikasta (jopa yli 5 poikasen poikueet ovat mahdollisia, mutta harvinaisempia), jotka syntyvät karvaisina ja silmät auki. Naaras tulee kiimaan synnytyksen jälkeen noin 3−15 vrk:ksi, jolloin urosta ei voi pitää samassa häkissä naaraan kanssa, ettei uros astu naarasta heti uudelleen. Poikaset vieroitetaan emosta omaan häkkiin 2 kk iässä (noin 60 vrk). Poikaset tulee aina vieroittaa, jotta emon maidontuotanto saadaan loppumaan ajallaan ja poikaset oppivat elämään itsenäisesti. Luovutusikäisiä poikaset ovat aikaisintaan noin 3 kk ikäisinä. Lisääntyvää pariskuntaa ei yleensä voi pitää jatkuvasti yhdessä, joten lisääntyvän pariskunnan omistaja tarvitsee aina vähintään kaksi häkkiä.
SLC suosittelee, että kasvatukseen käytettävät chinchillat ovat jalostustasoisia (eli ovat saaneet näyttelystä virallisesta luokasta vähintään sinisen nauhan).
SLC suosittelee naarasta kohden enintään 1−2 poikuetta vuodessa huomioiden naaraan kunto ja poikuekoot sekä pitämään naaraalla myös pidempiä taukoja riittävän usein.
Onko pariskunnan väreillä väliä?
Lisääntyvän pariskunnan väreillä on väliä. Tietyissä väriyhdistelmissä esiintyy ns. letaalitekijöitä, jotka aiheuttavat poikasten kuoleman usein jo sikiö vaiheessa, mutta viimeistään 10 vrk ikäisenä. Tällaiset vialliset poikaset voivat aiheuttaa ongelmia emolle tiineysaikana tai synnytyksen yhteydessä.
Kiellettyjä yhdistelmiä ovat:

  1. Valkoisten väriryhmän eläimet keskenään (esim. silver mosaicia ja roséa ei saa yhdistää)
  2. Velvet-geeniset eläimet keskenään (esim. brown velvetiä ja black velvetiä ei saa yhdistää)
Kannattaa myös opiskella kasvatuksen alkeita SLC:n jalostussuunnitelman teko -ohjeista (nämä ohjeet on tehty kasvattajanimenhakijaa varten, mutta ohjeet ovat hyvänä ohjenuorana myös muille).
Chinchillani synnyttää, mitä pitää muistaa?
Chinchillanaaras on omatoiminen synnyttäjä. Naaraan turhaa käsittelyä kannattaa välttää raskauden aikana. Kun laskettuun aikaan on noin viikko, kannattaa naaraan hiekkakylvyt jättää pois ja siirtää se tarvittaessa matalampaan ja pienempi pinnaiseen häkkiin (ainakin 2 cm x 3 cm kokoisesta verkosta poikaset tulevat helposti ulos). Tässä vaiheessa olisi hyvä ottaa myös uros pois häkistä, sillä naaras tulee kiimaan (ns. poikaskiima) synnytykseen jälkeen, eikä uusi raskaus heti perään ole toivottaa. Synnytyksen jälkeinen kiima kestää yleensä noin 3-15 vuorokautta (ensisynnyttäjillä joskus jopa kauemmin). Älä anna naaraan kylpeä viikkoon, vaikka se onkin verinen ja nuhruinen synnytyksen jäljiltä alapään tulehdusten välttämiseksi ja myös poikaset voivat saada silmätulehduksen varisevasta hiekasta.
Koska poikasiin saa koskea?
Poikasiin saa koskea heti ensimmäisenä päivänä, jos emo ei siitä pahastu.
Naaraani puree poikasia korvista ja hännästä eikä ruoki niitä. Mitä tehdä?
Emän käytös (pureminen) saattaa olla perinnöllistä, joten olisi hyvä, jos sillä ei enää teetettäisi poikasia. Jos kyseessä on pariskunta, tämä tarkoittaa siis toisen osapuolen kastrointia/sterilointia tai uroksen sijoittamista pysyvästi toiseen häkkiin. Nykyisten poikasten hoitoon: Voit kokeilla, jos joku toinen imettävä naaras, jolla on hyvä maidontuotanto, adoptoisi poikasen tai useammankin. Jos tämä ei ole mahdollista, käy ostamassa apteekista tai kaupasta äidin maidonvastiketta, esim. Lactol (saa apteekista, on koirien emonmaidonvastike) tai NAN (saa kaupasta, on ihmisten äidinmaidonvastike). Kolmas vaihtoehto (mitä ainakin osa suomalaisista tarhaajista on käyttänyt) on sekoittaa puolet pastöroitua täysmaitoa ja puolet vettä. Ruokinnan jälkeen kannattaa antaa maitohappobakteereja (esim. A-jogurttia), jotka ehkäisevät ripulin ja ummetuksen vaaraa. Hanki apteekista ruisku (ilman neulaa tietysti) tai pipetti, jolla voit ruokkia poikasen. Poikasta pitäisi alkuun ruokkia parin tunnin välein, myös yöllä. Jos olet oikeakätinen, ota poikanen tukevasti vasempaan käteesi (kääri se esim. pienen pyyhkeeseen) niin, että se on hieman selällään. Anna sitten oikealla kädellä ruiskusta vastiketta ensin pieni pisara poikasen huulille, jotta se keksii mistä on kyse. Kun poikanen ymmärtää, että ruokaa on tulossa, syötä poikasen tahtia myötäillen vähän kerrallaan, eli ei enempää kuin mitä se ehtii niellä (vain vähän kerrallaan, ettei poikanen tukehdu). Lopeta ruokkiminen heti kun poikanen ei huoli enempää. Käsinruokintaan kannattaa turvautua vasta kun se on ehdottoman välttämätöntä. Jos emo järsii poikasen korvia tai häntää, siirrä emo pois häkistä ja laita isä poikasen kanssa sinne (vain jos isä käyttäytyy sopuisasti poikasta kohtaan). Isä pitää poikasen lämpimänä ja antaa turvaa. Käytöshäiriöt voivat olla perinnöllisiä, mutta voivat johtua myös väärästä ruokavaliosta tai vääränlaisesta käsittelystä/ympäristöstä. Ruokithan chinchillasi siis hyvälaatuisella heinällä ja chinchillapelletillä?
Mitä vaaditaan siihen, jos ryhtyy kasvattamaan chinchilloja?
Mm. paljon tietoa chinchilloista, aikaa, rahaa ja tilaa (häkkejä). Lue kasvattajanimisäännöt. Tässä muutama neuvo jalostussuunnitelman tekoon:

  • Tarkista, etteivät eläimet ole sukua keskenään (jos mahdollista, tarkastele sukupolvia myös pidemmälle kuin rekisteripapereissa näkyy). Jos paritettavien eläinten taustalta löytyy yhteinen sukulainen tai yhteisiä sukulaisia, laske yhdistelmien sukusiitoskertoimet. Jalostussuunnitelmassa hyväksytään puoliserkkuparitukset ja vastaavan sukusiitoskertoimen (3,2 %) tuottavat yhdistelmät. Laske sukusiitoskerroin vähintään neljällä sukupolvella, mielellään viidellä sukupolvella tai niin monella kuin vain mahdollista. Liitä laskelmat mukaan kasvattajanimihakemukseesi.
  • Mieti yhdistelmiä suunnitellessasi pareja, jotka täydentävät toisiaan. Jos sinulla on jo aiempaa jälkeläisnäyttöä eläimiltäsi, voit hyödyntää myös näitä tietoja.
  • Älä tee väriyhdistelmiä, joissa esiintyy letaalitekijöitä (valkoisen väriryhmän eläimet keskenään ja velvet-geeniset eläimet keskenään). Huomioi myös, että esimerkiksi ebonyillä ja valkoisilla eläimestä ei välttämättä ulospäin näe, onko se velvet vai ei. Täten älä yhdistä jalostussuunnitelmassasi mahdollisia velvettejä keskenään/velveteille.
  • Puhdaslinjaisten standardien käyttö jalostussuunnitelmissa on suotavaa (mutta ei pakollista). Ebonylinjaisten eläinten käyttäminen valkovatsaisten kasvatukseen ei ole suositeltavaa (mutta tämä ei ole hylkäysperuste).
  • Älä käytä jalostussuunnitelmassasi eläintä, jolla tiedät olevan perinnöllinen sairaus (tai tiedät, että eläin on mahdollinen perinnöllisen sairauden kantajia).
  • Jalostussuunnitelman esittämistapa (esim. taulukko, teksti, kuvia) on omavalintainen.

Yhdistyksen toiminta

Miten voin liittyä Suomen Lemmikkichinchillat ry:n jäseneksi? Miten voin tilata Chinchilla-lehden?
Katso liittymisohjeet.
Chinchilla-lehti tulee automaattisesti yhdistyksen jäsenille, eikä sitä voi tilata erikseen.
Kenelle voin soittaa tai mailata, jos on kysymyksiä cincujen hoidosta?
SLC:n puheenjohtaja ja jäsensihteeri antavat lisäohjeita chinchillan hoitoon. Jalostusneuvontaa antaa jalostusneuvoja. Luethan kuitenkin ennen yhteydenottoasi yhdistyksen hoito-ohjeen ja tämän FAQ/UKK (=Usein Kysytyt Kysymykset) läpi, koska yleisempiin kysymyksiin on jo vastattu.

 

Viimeisin päivitys: 29.3.2017 10:24

Etsi SLC:n sivuilta

Tapahtuu

Tuoreimmat päivitykset

Uutisarkisto

Muualla verkossa

Ylläpito